Makrobiotika

Rešpektovanie poriadku vo vesmíre, harmonická strava a jej vplyv na ľudské zdravie.

utorok, septembra 26, 2006

Prechod z leta cez jeseň do zimy

  • Postupne zmenšovať podiel zeleniny, pridávať obilie, podľa možnosti a kondície: obilie 60-70%
  • Postupne vynechávať hrach a fazuľu, prejsť na šošovicu a fazuľu Azuki.
  • Postupne obmedzovať krúpy a raž, pridávať pšenicu, ovos a pšeno. Kto má rád pohánku a dobre ju znáša, môže ju konzumovať.
  • Jesť menej Amasaké
  • Vynechať kukuricu, nahradiť ju ryžou a ovsom
  • Vynechať syr Tofu a prejsť na syr Natto alebo Tempeh.
  • Znižovať dávky zelenej vňate, sčasti ich nahradiť sušenými vňaťami (pridávame do jedál dve minúty pred dovarením).
  • Do Miso-polievky možno občas pridať obilie – ryžu, pšeno, ovos, pšenicu. Striedame.
  • V daždivých dňoch variť suchšie obilie.Obilie a ryžu občas namiesto namáčania nasucho pražiť (pražíme na strednom plameni, ľahko miešame, tak dlho, až zrná voňajú a začnú meniť farbu).
  • Prejsť na neskoré jesenné a zimné druhy zeleniny.
  • Konzumovať menej sparených a blanšírovaných zeleninových šalátov a častejšie podávať dlhodobo alebo krátkodobo kvasené pickles.
  • Častejšie pripravovať zeleninu dlhodobým varom.
  • Občas možno pripraviť obilie alebo zeleninu v rúre. K zmenám v stravovaní pristupujeme postupne, ale v prípade vážnej choroby je najlepšie začať hneď.
Kľúčové slová: jeseň, zima, rady
Keywords: autumn, winter, recommendations

(Podľa: Průchová, Jarmila: Makrobiotika, zázrak či liek? BURZA, Košice 1990)
AddThis Social Bookmark Button
posted by Alena @ 16:04   0 comments

utorok, septembra 19, 2006

Klub Zdravíčko

V stredu 13.9.2006 sa konalo stretnutie priaznivcov zdravého životného štýlu v Klube Zdravíčko. Organizovala ho Ing. Gabriela Žlebeková, ktorá prevádzkuje Jedáleň a bufet „Zdravíčko“ v Zdravotnom stredisku na Fedinovej 9 v Bratislave, kde je ponúkaná i makrobiotická strava. Takéto klubové stretnutia sa budú konať každú prvú stredu v mesiaci a pravidelne na ňu budú pozývaní hostia, ktorí majú čo povedať k otázkam harmonického stravovania, potravinových doplnkov a zdravého spôsobu života.
Tentokrát vystúpila so svojim príspevkom Mgr. Vlasta Pavlíková, ktorá predstavila firmu Missiva a jej produkty s bylinnými výťažkami. Z potravinových doplnkov bol zaujímavý napr. Energoton - koncentrovaný tekutý posilňujúci nápoj. Bol vytvorený Prezidentom Medzinárodnej asociácie fytoterapie a prírodnej medicíny, Akademikom Medzinárodnej akadémie vied, doktorom medicíny, profesorom S. J. Sokolovom na báze novodobých vedeckých technológií. Ako stimulátory ku zvýšeniu výkonnosti organizmu používa výhradne byliny, ktoré prirodzeným spôsobom posilujú ľudský organizmus.
Zástupca firmy Relaxans – pán Ladislav Lukáč hovoril o vynikajúcich vlastnostiach Pí-vody, získavanej z vybraných prameňov, ktorá sa energeticky aktivuje pomocou patentovanej technológie Pí Water Technology. Týmto spracovaním sa mení na „živú vodu“, schopnú ľahko prenikať do buniek a medzibunkových štruktúr, viazať na seba toxické látky, a tým pomáhať telu zbaviť sa škodlivín. Hovoril o niekoľkých možnostiach získavať túto vodu - formou veľkokapacitnej nádoby s objemom 19 litrov s ručnou pumpou, výdajníkov vody s teplou a chladenou Pí vodou, formou Pí filtra pre domácnosť (napojený na stávajúci rozvod vody), Pí filtra pre malé prevádzky s UV lampou, formou koncentrovanej Pí vody (dá sa pridať do nápojov). Pre domácnosti sa mi javila ako najvhodnejšia forma zakúpenia si veľkokapacitnej nádoby (cena za 19l – 99,-Sk, záloha za vratnú nádobu – 150,- Sk) s ručnou pumpou (464,- Sk). Navyše dovoz v rámci Bratislavy je zdarma. Túto službu som hneď i vyskúšala a na druhý deň sme už mali doma vitálnu vodu, ktorá je najbližšie k organickým tekutinám podporujúcim životné funkcie organizmu. Pán Lukáč zároveň informoval o pripravovanom Pí víne, Pí pive, Pí kombuche, Pí kozmetike. Pí voda sa bude distribuovať i v obchodnej sieti v 1,5l fľašiach. Viac informácií je na stránke http://www.piaqua.sk/ .
Otázkam makrobiotického stravovania sa venoval pán Peter Planieta z firmy PlanetaFood a pozval zúčastnených na 2. ročník Hokkaido-hodov , ktoré sa budú konať 7.10.2006 od 14.00h v priestoroch PlanetaFood na Karpatskej 15 (vstup voľný). Ešte predtým sa takáto akcia bude konať i v Žiline – 22.9.2006 o 10:00h v priestoroch PlanetaFood na Hlinkovom námestí. O svojom osobnom prístupe k makrobiotike hovoril Ing. Ján Paulík, o výrobkoch z Aloe Vera zástupkyňa firmy Forever Living Products a povzbudivé boli i informácie o makrobiotickej škôlke LIMBA v Bratislave na Šuňavcovej 13. Učiteľka tejto škôlky Andrea Kulíšková hovorila o tom, ako individuálne pristupujú k deťom, snažia sa rozvíjať ich intuíciu, zachovávať ich vnútornú slobodu a vedú deti k prírode a starostlivosti o ňu.
Akcia bola ukončená ochutnávkou makrobiotických jedál, ktoré pripravila Ing. Žlebeková so svojim kolektívom. Zároveň informovala o pripravovanom kurze varenia, ktorý začne od októbra 2006 ( predpokladané náklady na osobu: 1 500 ,- Sk za 15 hodín kurzu počas 5-tich týždňov) a ponúkla zúčastneným, ktorí majú záujem o harmonickú stravu, aby sa prišli pravidelne stravovať do jej jedálne. Jedálny lístok je vždy aktuálny na webovej stránke Zdravíčka. Keď som pred rokom začala prechádzať na tento typ stravy, sama som volila takýto postup. Osvedčilo sa mi pravidelné zoznamovanie sa s inou úpravou a skladbou jedla práve navštevovaním jedálne a postupným zoznamovaním sa a prechodom na nové stravovacie návyky (v tom čase v reštaurácii Divoká kačka na Čajakovej 18 v Bratislave). Keďže môj organizmus reagoval veľmi pozitívne, pri tomto spôsobe stravovania som už zostala.
AddThis Social Bookmark Button
posted by Alena @ 10:11   0 comments

streda, septembra 06, 2006

Keď začíname..

Zmena stravovacích zvyklostí spôsobí zásadnú zmenu v našom živote. Treba sa na ňu pripraviť psychicky, každý ju prežíva individuálne a musí nájsť vlastný spôsob.

Rady na začiatok vyberám zo skúseností dlhoročnej známej makrobiotičky Ing. Jarmily Průchovej:

  • Na začiatku treba výrazne obmedziť soľ, pečené a vyprážané jedlá
  • Ku každému jedlu začať konzumovať trocha tepelne spracovanej zeleniny
  • Vylúčiť cukor a všetky jedlá i nápoje sladené cukrom, čokoládu. Vystríhať sa i mliečnej laktózy a ovocnej fruktózy, ani med sa neodporúča pre vysoký obsah sacharózy. V malom množstve (2-3 lyžičky týždenne) použijeme slad napr. jačmenný. Najlepším zdrojom sladkej chuti je glukóza pochádzajúca z obilných a zeleninových polysacharidov.
  • Vylúčiť ostré tropické a subtropické korenie. Má veľkú expanzívnu silu. Uvoľňuje a oslabuje orgány.
  • Vylúčiť údeniny, umelé a stužené pokrmové tuky, umelé sladidlá, zrnkovú kávu, priemyselne vyrábaný ocot, chemické prísady, stužovadlá, ochucovadlá, konzervačné prostriedky, potraviny spracované priemyselne
  • Vylúčiť orechy pochádzajúce z trópov, tropické a subtropické plodiny – zemiaky, baklažán, paradajky, špenát, repu-cukrovku, artyčoky, avocado, špargľa atď. Všetky potraviny, ktoré prijímame by mali mať určitý pomer sodíka a draslíka, ktorý je ľudský organizmus najpriaznivejší. V uvedených zeleninách je draslík vo veľkej prevahe a tieto zeleniny ochromujú činnosť buniek. Predovšetkým sa to týka vylučovacích orgánov, vznikajú problémy s obličkami.
  • Vylúčiť čaje a odvary, ktoré sú aromatické, povzbudzujúce a dráždivé
    Do denného jedálneho lístka zaradiť aspoň malú porciu prirodzene kvasených zelenín (kyslú kapustu alebo rovnakým spôsobom krátkodobo kvasený iný druh zeleniny)
  • Namiesto múčnych pokrmov na prechodný čas konzumovať vločkové kaše, tepelne upravené, ale bez mlieka, na slano a so zeleninovou prílohou
  • Denne zaraďovať malú porciu strukovín ako doplnok stravy
  • Čierny chlieb jesť v obmedzenom množstve
  • Vyhýbať sa bielej múke a výrobkom z nej, tiež rafinovaným obilninám. Majú veľký nedostatok vitamínov, minerálnych látok, bielkovín, sú umelo pripravené a neobsahujú mikroelementy na to, aby boli dobre strávené
  • Vylúčiť mlieko, mliečne výrobky a živočíšne tuky. Mlieko vynecháme vo všetkých formách, i jogurt, kefír, tvaroh, syry. Obsahujú problematickú laktózu, zahlieňujú a majú v sebe koncentrované škodlivé látky. Navyše obsahujú soľ.
  • Namiesto mäsa cicavcov konzumovať v malých množstvách hydinu a ryby
  • Základom stravy musia byť obilné zrná – ryža Natural, krúpy, pšenica, lúpaný ovos, raž, pohánka a pšeno.
  • Chuť pokrmov by mala byť jemná, nie slaná. Pri obilnej diéte soľ spôsobuje veľký úbytok hmotnosti, sklerózu tepien a z hľadiska psychologického prísnosť, extrémnu rigiditu, neohybnosť. Soľ má len podčiarknuť pôvodnú chuť jednotlivých potravín.
  • Jedenie je obrad a preto sa na jedlo musíme sústrediť, jesť v pokoji, maximálne prežúvať. Je lepšie nejesť ako jesť v chvate alebo v napätí
  • Počas jedla nepiť
  • Nepiť veľa odrazu, ani piť studené nápoje
  • Jesť by sme mali pravidelne, každý deň
  • Nejesť pred spaním aspoň 2-3 hodiny, ani skoro ráno

Makrobiotika predkladá štandardný obilný režim, ale každý si sám v priebehu času upraví svoj individuálny. Úspech makrobiotického stravovania je závislý na tom, ako postupne zvládneme hodnotenie potravín z hľadiska energií JIN (odstredivá sila, expanzia, kratšie vlny, vysoká frekvencia, elektrón, N, K, Ca, O, P..) – JANG (dostredivá sila, kontrakcia, dlhšie vlny, nízka frekvencia, protón, C, H, Na, As, Mg..). Doterajšie neúspechy a problémy ostatných vyživovacích systémov spočívajú v tom, že sa zaoberali len kvantitou energie a laboratórne zistenými hodnotami. Nepracovali s tým najdôležitejším – s kvalitou energie.

Kľúčové slová: teória, rady
Keywords: theory,
recommendations

(Podľa: Průchová, Jarmila: Makrobiotika, zázrak či liek? BURZA, Košice 1990)

AddThis Social Bookmark Button
posted by Alena @ 10:51   0 comments