Makrobiotika

Rešpektovanie poriadku vo vesmíre, harmonická strava a jej vplyv na ľudské zdravie.

štvrtok, júna 15, 2006

Seminár o stravovaní a životnom štýle

Pri príležitosti 1. výročia otvorenia predajne biopotravín BIOBIO zavítal z Amsterdamu do Bratislavy Adelbert Nelissen - riaditeľ a zakladateľ Kushiho inštitútu v Európe, ktoré funguje ako medzinárodné centrum Makrobiotického vzdelávania. Už 30 rokov patrí k svetovo uznávaným odborníkom na výživu a životný štýl a vysvetľuje súvislosti medzi tým čo jeme a duševným i fyzickým zdravím.
Úvodná prednáška sa konala v Primaciálnom paláci 9.6.2006 v podvečerných hodinách pod názvom „Jedlo má silu liečiť“. Upozornil na to, že 21. storočím vstupujeme pri dnešnom životnom štýle do veku nádorov a alergií. Kým v roku 1985 sa narodilo každé 5 dieťa s alergiou, dnes už štatistiky ukazujú, že ňou trpí každé druhé dieťa a v budúcnosti to bude každé dieťa. Pritom, pri dôslednej zmene stravovacích návykov s vylúčením cukru, mliečnych produktov, živočíšnych tukov, korenín, čiernej kávy, ovocia a zeleniny, ktoré svojim pôvodom nepatria do nášho biotopu a prijatím prirodzenej vyváženej stravy (50-60% celozrnné obilniny, 20-30% zeleniny z nášho podnebného pásma, 5-10% strukoviny, zvyšok polievky, morské riasy, ovocie, semienka, nápoje, prípadne ryby) je možné už do týždňa zastaviť 90% alergií. I pri ťažších ochoreniach, ako je napríklad roztrúsená skleróza je možné zdravotný stav zlepšiť, o čom nám z vlastnej skúsenosti porozprával jeden z prítomných účastníkov semináru z Českej republiky.
Sobotňajší program – 10.6.2006 sa konal v AuCafé v Petržalke a skončil biorecepciou, ktorú spestril hudobným vystúpením Daniel Heriban svojimi piesňami ( nielen o jedle). Adelbert Nelissen sa celý deň v svojich prednáškach venoval podrobnejšie niektorým civilizačným chorobám, príčinám rakoviny, cukrovky, hypoglykémie, nadváhy, anorexie, emocionálnych problémov, depresie, stresu i chronickej únavy. Tým, ktorí prejavili záujem, poskytol nasledujúci deň i osobné konzultácie spojené s poradenstvom pri konkrétnych zdravotných problémoch. Ochutnávku jedla - zeleninovú Miso polievku a sushi nám pripravila mladá slečna Eriko z Japonska, ktorá je v súčasnosti na študijnom pobyte v Kushiho inštitúte a celým programom nás sprevádzala a tlmočila Jarka Adamcová , absolventka vzdelávacieho programu „Umenie žiť“, ktorá v súčasnosti aktívne pracuje pri organizovaní záujemcov o štúdium z krajín východnej Európy.
Organizátormi trojdňového workshopu o stravovaní a životnom štýle boli manželia Gramerovi a v svojej biopredajni BIOBIO v Auparku ponúkajú i potraviny vhodné pre makrobiotické stravovanie v biokvalite.
AddThis Social Bookmark Button
posted by Alena @ 22:00