Makrobiotika

Rešpektovanie poriadku vo vesmíre, harmonická strava a jej vplyv na ľudské zdravie.

pondelok, júla 31, 2006

Pravda o mlieku

"Epidemiologické štúdie nepreukázali, že by vysoká alebo vyššia spotreba mlieka a mliečnych výrobkov chránila občanov pred častejšími zlomeninami (osteoporózou). Naopak: preukázalo sa, že práve vyššia spotreba mlieka a mliečnych výrobkov častejší výskyt osteoporózy zapríčiňuje. (Zdroj: Journal of Clinical Nutrition 61/6 Suppl., 1995.)"

Problémy vznikajúce pri konzumácii mlieka a mliečnych výrobkov: „Najnovšie vedecké štúdie k nim pridávajú cukrovku u detí, nedostatok železa u detí a u detí taktiež drobné krvácania do zažívacieho traktu. Kravské mlieko ako príčinu detského diabetesu uviedla Americká akadémia pre detské lekárstvo. Uviedla tiež, že mlieko je u detí aj príčinou všetkých respiračných ochorení, chronických sluchových problémov a kožných potiaží. (Zdroj: New England Journal of Medicine 327.300-7, 1992. Tiež Boston Globes 15. mája 1992 a NewWork Times 30: september 1992. Ďalej MUDr. Benjamin Spock a MUDr. Stephen Parker, New York: E. P. Dutton 1998 a ďalšie zdroje.)“

Mlieko prispieva k rakovine lymfatického systému. Citát z amerického časopisu Výživa a rakovina, číslo 27 z roku 1997: "Konzumácia mlieka má spojitosť s výskytom non-Hodgkinovho lymfómu, a riziko jeho výskytu je pri konzumácii mlieka o 80-90 % vyšší. Strava obsahujúca celé obilná zrná a zeleninu chráni pred väčšinou typov rakoviny lymfatického systému."
Tieto a podobné zistenia nájdete v článku Potravinové pyramídy - veda horúcej súčasnosti na portáli Strava.sk alebo priamo v knihe o škodlivosti mlieka, mýtoch okolo jeho nevyhnutnosti a spôsoboch, ako sa jeho užívaniu pokiaľ možno celkom vyhnúť. Dnes už vedecky overené fakty sú verejnosti zamlčované z politických či ekonomických dôvodov - Pravda o mléce, Jarmila Průchová a kol. , Svítání, 2004.
AddThis Social Bookmark Button
posted by Alena @ 09:13   0 comments

piatok, júla 28, 2006

Čo je makrobiotika?

Slovo „makrobiotika“ použil Dr.Hufenland v svojej knihe „Makrobiotika, alebo ako si predĺžiť život“. Pod týmto názvom bola preložená z nemčiny a vydaná v Prahe roku 1902. Učenie Dr.Hufenlanda je opreté o hygienickú osvetu a v jedle je zdôrazňovaná striedmosť. Slovo makrobiotika si od neho neskôr požičal George Oshawa, japonský propagátor zdravého životného štýlu, ktorý sa opieral o rešpektovanie univerzálneho princípu, ako ho poznal a chápal Orient. Tu sú fenomény protikladov, ktoré spolupracujú, vzájomne sa ovplyvňujú, dopĺňajú a spoločne vytvárajú jeden celok nazvané JIN a JANG. Celý svoj život sa venoval myšlienke prepojenia poznatkov východnej a západnej vedy a filozofie. Východná medicína začína každú liečbu takou úpravou stravy, aby sa chorý organizmus dostal do súladu s prírodou a jej univerzálnym poriadkom. Toto práve poslúžilo Oshawovi za základ učenia. Jeho zásluha spočíva v tom, filozofické a medicínske základy dávnoveku preložil a upravil do zrozumiteľnej reči, ktorej je schopný porozumieť i materialistický človek súčasnosti.
Makrobiotika je životný štýl, ktorý sa snaží poznať potreby organizmu a adekvátne ich uspokojiť. Učí nás, čo všetko telo potrebuje pre to, aby žilo v harmónii so svetom okolo nás. Pokiaľ bude náš príjem v súlade s tým, čo nás obklopuje, bude v súlade i s našim výdajom – potom budeme zdraví, silní, šťastní, život nás bude baviť.
Makrobiotika zďaleka nie je iba jedlo, práve tak ako jedlo nie je jedinou náplňou nášho života. K tomu, aby sme boli zdraví a šťastní je potrebná i patričná fyzická záťaž, cvičenie, pohybová aktivita. Ale ani to nie je všetko. Makrobiotika sa zaoberá i harmóniou v našom duševnom živote a snaží sa i tu optimalizovať vstupy. V oblasti psychiky by mala začať každá liečba i prevencia, preto aj najlepšie jedlo a cvičenie nie sú nič platné, keď nám chýba optimizmus a viera. Makrobiotika je komplex, ktorý sa snaží zahŕňať všetky oblasti života a vytvoriť tak celok s prírodou.
Makrobiotika býva považovaná iba za liečebnú stravu, ale nie je iba o tom. Tento životný štýl je vynikajúcou prevenciou chorôb či problémov v živote. Pretože však choroby vznikajú z disharmónie, často práve zharmonizovanie organizmu pomocou stravy, cvičenia a iných metód môže viesť i k ústupu choroby a vyzdraveniu organizmu. Nejedná sa však o jediný zázračný systém, ktorý funguje vždy. Je účinný často, ale nie vždy a všade je možné ho do dôsledku rešpektovať. Jeho účinnosť závisí totiž od mnohých faktorov, predovšetkým od vôle človeka k pochopeniu a aplikácii univerzálnych princípov v jeho živote, od kvality životného prostredia, v ktorom žijeme, od ovzdušia, od kvality potravín, ale tiež od blízkych ľudí a ich energie. V neposlednom rade na to má vplyv i stav organizmu v okamžiku, kedy sme sa na cestu makrobiotiky vydali, teda predovšetkým naša schopnosť regenerácie. Je to príliš mnoho podmienok a preto sa nám nie vždy podarí všetky prekonať. Ale i malá zmena životného štýlu je dobrá. Dôležité je ísť ďalej, aj keď len malými krôčikmi, ale stále dopredu...

Tieto myšlienky sú z knihy MUDR. Vladimíry Strnadelovej, lekárky-neurologičky, ktorá viedla poradňu pre pacientov po cievnych mozgových príhodách v Uherskom Hradišti. V súčasnosti má vyše 7 rokov súkromnú ordináciu v rámci Inštitútu celostnej medicíny, kde pri liečení pacientov využíva svoje znalosti z východnej i západnej medicíny.
Spoluautorom knihy je Ján Zerzán, ktorý pomocou stravy prekonal vážne ochorenie a vyliečil astmu u svojho syna. Ďalej sa vzdelával v dietológii, čínskej medicíne a pod. a v súčasnosti vedie poradňu zdravého životného štýlu.
Kľúčové slová: životospráva, energia
(Podľa: V. Strnadelová a J. Zerzán: Radost z jídla. ANAG, 2002)
AddThis Social Bookmark Button
posted by Alena @ 14:59   2 comments

streda, júla 19, 2006

Recepty harmonickej stravy

Recepty na prípravu makrobiotickej (liečivej harmonickej stravy) je možné nájsť na webovom sídle Zdravíčka v sekcii „Varte s nami“. Tu nájdeme i filozofiu zakladateľky tohto portálu, podľa ktorej: „zdravíčko je zdravý spôsob myslenia, konania, stravovania, bytia“, a „naším najčastejším kontaktom s prírodou je jedlo“.

Z biblických citátov tu nachádzame:

Potom Boh povedal: "Hľa, dávam vám všetky rastliny s plodom semena na povrchu celej zeme a všetky stromy, majúce plody, v ktorých je ich semeno: nech sú vám za pokrm!
(Genesis 1, 29)


Najdôležitejší však ostáva duchovný odkaz:
Ježiš im povedal: "Mojím pokrmom je plniť vôľu Toho, ktorý ma poslal a dokonať jeho dielo.
(Ján 4, 34)

Kľúčové slová: recepty, reštaurácie, teória
AddThis Social Bookmark Button
posted by Alena @ 12:44   3 comments

Pšeno na cibuli a mrkve

Suroviny: ½ hrnčeka pšena, 1 ½ hrnčeka vody, 1 málá cibuľa, 1 malá mrkva, morská soľ, 1 lyžička oleja

Postup: Mrkvu na jemno nastrúhame a cibuľu tiež nakrájame na jemno. Obidve zeleniny zmiešame a dáme na ohriaty olej. Krátko osmažíme. Prisypeme pšeno, ktoré sme pred tým sparili vriacou vodou. Vodu, ktorú potrebujeme k vareniu tohto pokrmu dolievame po častiach tak, aby zelenina neplávala na povrchu. Dusíme pod pokrievkou 20 minút.
Kľúčové slová: recepty, obilovina, pšeno
(Podľa: Jozef Jonáš: 100 a 1 makrobiotických jídel. MERKUR, 1990)
AddThis Social Bookmark Button
posted by Alena @ 11:20   2 comments