Makrobiotika

Rešpektovanie poriadku vo vesmíre, harmonická strava a jej vplyv na ľudské zdravie.

piatok, októbra 27, 2006

Rady makrobiotiky ako sa stravovať pri rakovine a ďalších ťažkých chorobách

Český časopis Meduňka, ktorý sa zaoberá alternatívnymi cestami ku zdraviu uverejňuje články stálej autorky Ing. Jarmily Průchovej. Keďže sa na redakciu obracajú čitatelia s prosbou o radu ako sa majú stravovať pri ťažkých chorobách, uverejnila Meduňka na svojich internetových stránkach niektoré príspevky tejto autorky.

Celé texty:
Doporučení makrobiotiky, jak se stravovat při rakovině a dalších těžkých nemocech
Co nevíte o rakovině - 2. část
Co nevíte o rakovině - 3. část

Kľúčové slová: rakovina, choroby , rady, teória , veda, životospráva
Keywords: cancer, disease, recommendations, theory, science, regime
AddThis Social Bookmark Button
posted by Alena @ 12:28   0 comments

Základná miso polievka

Suroviny: (4 porcie) 4 šálky vody, 4 cm sušenej riasy Wakame, 1 polievková lyžica (množstvo podľa chuti upraviť) jačmenného alebo ryžového misa, 1 polievková lyžica jemne pokrájanej zelenej cibuľky, póru alebo pažitky
Postup: Riasu pred použitím namočíme na 5 minút do vody a potom ju nakrájame na malé kúsky. 4 šálky vody privedieme do varu, pridáme pripravenú riasu a varíme 1 minútu. Potom plameň ztiahneme a pridáme miso rozpustené v troške vody z polievky. Polievku necháme zľahka prebublávať na nízkom plameni 3-4 minúty. Podávame so zelenou cibuľkou, pórom alebo pažitkou.
Doporučené denné množstvo polievky je 1-2 šálky, pričom ráno sa pripravuje polievka slabšej a večer výraznejšej chuti.

Kľúčové slová: miso , recepty , polievky , riasy
Keywords: soups, recipes, seaweeds

(Recept doporučený Adelbertom Nelissenom pri osobnej konzultácii )
AddThis Social Bookmark Button
posted by Alena @ 11:20   0 comments

piatok, októbra 20, 2006

Tekvička Hokkaido

Foto z Rozmarýny - biopotraviny (www.rozmarina.cz)Planeta Food vydala pri príležitosti druhých Hokkaido hodov informačný leták plný receptov z dyne Hokkaido, vhodnej na posilnenie sleziny, slinivky brušnej a žalúdka (ukážkový recept je uvedený nižšie). Tekvica vytvára guľovité oranžové plody s príjemnou aromatickou dužinou. Obsahuje provitamín A, vitamín C, vitamíny skupiny B, vlákninu a pre svoj obsah sacharidov je vhodná i pre diabetikov (viď článok Petra Planietu – Cukrovka a umelé sladidlá na portály Strava.sk ). Z minerálnych látok obsahuje draslík, fosfor, vápnik, železo a sodík. V semenách sa nachádza zinok. Hokkaido stačí dobre umyť, nečistoty odkrojiť a netreba ju šúpať.
Kúpiť ju možno v predajni Planeta Food, od súkromných predajcov alebo cez inzerát.


"Hokkaido dezert"

Suroviny: 1ks stredne veľkej dyne Hokkaido, 1 šálka pšena, 4 šálky jablkovej šťavy, 5 pl opraženého kokosu, 1 pl mletej škorice, 2 pl javorového sirupu, 100g práškového Agaru, 100g hrozienok – sultánky, 1 šálka vody
Postup : Pšeno 3x prepláchneme a dáme variť do 3 šálok jablkovej šťavy spolu so štipkou morskej soli na 25 min. Kým sa varí pšeno, umyjeme a nahrubo nastrúhame Hokkaido. Dáme ho variť do vody spolu s 1 šálkou jablkovej šťavy, javorovým sirupom, hrozienkami, škoricou a štipkou morskej soli. Varíme 10 min. Potom pridáme Agar rozmiešaný v studenej vode a varíme 3 min. Pšeno po dovarení preložíme na plech alebo do misy z jenského skla vypláchnutej studenou vodou a zarovnáme. Na vrstvu pšena dáme uvarenú zmes Hokkaida, ktorú taktiež zarovnáme a posypeme jemne nasucho opraženým kokosom. Dezert necháme vychladnúť.
Kľúčové slová: dezerty, pšeno , Hokkaido , recepty , zelenina
Keywords: desserts, millet, recipes, vegetables,

(Recept podľa informačného letáku Planety Food)
AddThis Social Bookmark Button
posted by Alena @ 10:38   0 comments

štvrtok, októbra 12, 2006

Rakovina – deformácia života

Keďže sa Slováci zaraďujú vo svete na popredné miesta v úmrtí na rakovinu, pripravuje Planeta Food jednodňový seminár ( 26.11.2006) pod názvom 'Rakovina – deformácia života' s životným trénerom Samom Fujerom. Venovať sa bude preventívnej diagnostike a hľadaniu ložísk, spojitosti medzi psychickými výkyvmi a rakovinou a pod. Plánuje i osobnú diagnostiku rizikových orgánov každého účastníka semináru.
O rakovine v spojitosti so spôsobom stravovania pojednáva aj článok Petra Planietu, v ktorom uvádza i recept na varenie ryže Natural s riasou Arame či protirakovinových čajov a HATOMUGHI, ktorý je „špeciálny japonský jačmeň vylučujúci škodlivé látky z organizmu, ktoré sa tam dostali pri častej konzumácii Jang potravín ako sú mäso, syry, vajcia alebo Jin potravín ako sú rafinované tuky, cukry. Varíme ho vo vode v pomere 1:3 35-50 min. a konzumujeme so zeleninou“.
Kľúčové slová: akcie, rakovina, obilnina, recepty
AddThis Social Bookmark Button
posted by Alena @ 11:59   0 comments

streda, októbra 11, 2006

Seminár v Morávce u Ostravy

V dňoch 13.- 15. 10. 2006 organizuje Ota Reiss seminár zameraný na chyby v príprave základných potravín, pečení chleba - s novými poznatkami a technikami pre uľahčenie prípravy a opravy vážnych chýb v makrobiotike a vegetariánstve.
Ďalšie témy sú – ozrejmenie prírodných zákonov a ako sa s nimi pracuje vo všetkých odvetviach, skryté alebo podceňované nebezpečenstvo (aj u biopotravín), vírusy, pliesne, zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny. Bude predvedený i nový model multifunkčnej pekárničky, ktorý začal vyrábať.
Bližšie informácie na stránke Věda-fyzika-makrobiotika.

Kľúčové slová: akcie, poradenstvo, chlieb,
Keywords:
events counselling, bread,
AddThis Social Bookmark Button
posted by Alena @ 17:27   0 comments