Makrobiotika

Rešpektovanie poriadku vo vesmíre, harmonická strava a jej vplyv na ľudské zdravie.

piatok, októbra 20, 2006

Tekvička Hokkaido

Foto z Rozmarýny - biopotraviny (www.rozmarina.cz)Planeta Food vydala pri príležitosti druhých Hokkaido hodov informačný leták plný receptov z dyne Hokkaido, vhodnej na posilnenie sleziny, slinivky brušnej a žalúdka (ukážkový recept je uvedený nižšie). Tekvica vytvára guľovité oranžové plody s príjemnou aromatickou dužinou. Obsahuje provitamín A, vitamín C, vitamíny skupiny B, vlákninu a pre svoj obsah sacharidov je vhodná i pre diabetikov (viď článok Petra Planietu – Cukrovka a umelé sladidlá na portály Strava.sk ). Z minerálnych látok obsahuje draslík, fosfor, vápnik, železo a sodík. V semenách sa nachádza zinok. Hokkaido stačí dobre umyť, nečistoty odkrojiť a netreba ju šúpať.
Kúpiť ju možno v predajni Planeta Food, od súkromných predajcov alebo cez inzerát.


"Hokkaido dezert"

Suroviny: 1ks stredne veľkej dyne Hokkaido, 1 šálka pšena, 4 šálky jablkovej šťavy, 5 pl opraženého kokosu, 1 pl mletej škorice, 2 pl javorového sirupu, 100g práškového Agaru, 100g hrozienok – sultánky, 1 šálka vody
Postup : Pšeno 3x prepláchneme a dáme variť do 3 šálok jablkovej šťavy spolu so štipkou morskej soli na 25 min. Kým sa varí pšeno, umyjeme a nahrubo nastrúhame Hokkaido. Dáme ho variť do vody spolu s 1 šálkou jablkovej šťavy, javorovým sirupom, hrozienkami, škoricou a štipkou morskej soli. Varíme 10 min. Potom pridáme Agar rozmiešaný v studenej vode a varíme 3 min. Pšeno po dovarení preložíme na plech alebo do misy z jenského skla vypláchnutej studenou vodou a zarovnáme. Na vrstvu pšena dáme uvarenú zmes Hokkaida, ktorú taktiež zarovnáme a posypeme jemne nasucho opraženým kokosom. Dezert necháme vychladnúť.
Kľúčové slová: dezerty, pšeno , Hokkaido , recepty , zelenina
Keywords: desserts, millet, recipes, vegetables,

(Recept podľa informačného letáku Planety Food)
AddThis Social Bookmark Button
posted by Alena @ 10:38