Makrobiotika

Rešpektovanie poriadku vo vesmíre, harmonická strava a jej vplyv na ľudské zdravie.

sobota, augusta 26, 2006

Rady pri rakovine prsníka

Rakovina prsníka je jednou z najčastejších foriem rakoviny. Odborník v oblasti preventívnej medicíny Michio Kushi ponúka spolu s Alexom Jackom v svojej knihe: Makrobiotika – preventívna energetická medicína budúcnosti, stravovacie doporučenia pri liečbe rôznych druhov rakoviny. Z jeho knihy vyberám:
„Základnou príčinou väčšiny prípadov rakoviny prsníka je dlhodobá konzumácia mliečnych výrobkov vrátane mlieka, syrov, tvarohu, jogurtu, masla a zmrzliny. K tomu sa potom pridružuje konzumácia kurčiat, vajec, mäsa a ďalších tučných živočíšnych potravín a sladkostí: cukor, čokoláda, med a ďalšie sladidla a pokrmy, v ktorých je cukor obsiahnutý. Všetky tieto potraviny a pokrmy je preto nutné bezpodmienečne zo stravy vylúčiť. Tiež tropické plody by sa vôbec nemali konzumovať. Rovnaké obmedzenie by malo platiť i pre tropickú a subtropickú zeleninu vrátane zemiakov, topinambur, špargle, baklažánov, paradajok. Vylúčené by mali byť tiež ovocné šťavy a džúsy. Je nutné sa vyhýbať všetkým múčnym výrobkom, pretože vytvárajú hlien, občas je však možné dopriať si celozrnný pšeničný nebo ražný chlieb, pripravený bez droždia a s malým množstvom soli. Bez výnimky je nutné vynechať všetky chemicky a umelo vyrobené, ochutené potraviny a nápoje, vylúčiť alebo minimalizovať používanie rastlinného oleje - aspoň na dobu prvých 2 - 3 mesiacov. Ďalej je treba sa vyhýbať: chladeným potravinám a nápojom vrátane zmrzliny, stimulujúcim zložkám stravy (korenie, čierna káva, aromatické nápoje, drogy) - tie síce nie sú priamou príčinou rakoviny prsníka, ale podporujú rast nádorov. „
Ďalej doporučuje v strave jesť denne 50-60% obilnín, hlavne ryžu Natural (môže byť s pridaním pšena alebo jačmenných krúp, fazule azuki alebo šošovice. 2-3 krát v týždni je možné zjesť malé množstvo nepresoleného celozrnného kváskového chleba. Chlieb na trhu presolený je. Úplne zo stravy vylúčiť tvrdé, suché pečivo. 5-10% dennej stravy by mala tvoriť polievka, ktorá sa má variť s riasou wakame a rôznymi druhmi zeleniny (mrkva, cibuľa). Ochucuje sa Misom alebo sójovou omáčkou Shoyu. Zelenina sa má podieľať na celkovom objeme stravy z 20-30% (hlavne mrkva, biela redkvička diakon, ďalej kapusta, cibuľa, tekvica, brokolica a pod.) Pripravuje sa hlavne dusením alebo naparovaním. Denne sa odporúča konzumovať 5% strukovín, ktoré sa varia s riasou kombu ale mrkvou a cibuľou (fazuľa azuki, šošovica, cícer, čierne sójové boby). Morské riasy majú tvoriť asi 5% dennej stravy. Živočíšne potraviny ba sa mali úplne vylúčiť, raz za dva týždne sa môže zjesť malý kúsok bieleho rybieho mäsa. Striktne sa treba vyhnúť tropickému ovociu, sladkostiam a múčnikom. K sladeniu sa smie použiť trochu jačmenného alebo ryžového sladu. Pre vysoký obsah tuku a bielkovín sa treba zriecť aj orechov, výnimkou sú jedlé gaštany. Maximálne 1 šálku týždenne sa môže zjesť jemne opražených slnečnicových alebo tekvicových semien. Solí sa štipkou morskej soli. Prednostným nápojom je banča čaj. Vhodné je si denne trieť celé telo, večer si namáčať nohy v horúcej vode a príležitostne i do horúceho zázvorového výluhu. Energia sa vtedy sťahuje z tela smerom nadol a nadbytočné látky sa vylučujú pomocou kože.
Podrobnejšie informácie a ďalšie odporúčania je potrebné si prečítať priamo v uvedenej publikácií, prípadne konzultovať s makrobiotickým poradcom.

Kľúčové slová: rakovina, choroby, prsia,
Keywords: cancer, disease, breast,

(Podľa: Kushi Michio, Jack Alex: Makrobiotika – preventívni energetická medicína budoucnosti. Eminent, 1996 )
AddThis Social Bookmark Button
posted by Alena @ 22:34