Makrobiotika

Rešpektovanie poriadku vo vesmíre, harmonická strava a jej vplyv na ľudské zdravie.

utorok, augusta 29, 2006

Neskoré leto

Prispôsobenie stravy ročnému obdobiu by malo byť samozrejmosťou. Mnohí ľudia však jedia stále to isté jedlo bez ohľadu na ročné obdobie, pretože sa potraviny dajú kúpiť v obchode po celý rok. Pre ľudské zdravie je však dôležité orientovať sa podľa prírody. To znamená, že človek by sa mal prispôsobovať klimatickým podmienkam, v ktorých žije. Mal by konzumovať také potraviny, ktoré sa pestujú čím bližšie k prostrediu, v ktorom žije a jesť to, čo práve rastie a dozrieva. Od júla do septembra je obdobie neskorého leta. Citlivejšia je slezina, pankreas a žalúdok. V tomto období uprednostňujeme varenie vo vode a pridávame na tanier viac sladkých chutí. Dozrieva obilie a na poliach prevláda žltá farba. Z obilnín najviac zaraďujeme pšeno. Zo zeleniny tekvicu, mrkvu, kapustu, kel, všetky druhy redkvičiek a repy, turín, brokolicu, paštrnák a pod. Nielen zelenina, ale i ovocie má veľmi dobrú sladkú chuť. Preto sa snažíme vôbec nepoužívať cukor, pretože jeho konzumácia je práve v tomto období veľmi problematická, hlavne pre pankreas.
Kľúčové slová: neskoré leto, rady
Keywords: late summer, recommendations

(Podľa: Lužná, Dagmar: Makrobiotické nedělní vaření. ANAG, 2005)
AddThis Social Bookmark Button
posted by Alena @ 16:44