Neskoré leto
Prispôsobenie stravy ročnému obdobiu by malo byť samozrejmosťou. Mnohí ľudia však jedia stále to isté jedlo bez ohľadu na ročné obdobie, pretože sa potraviny dajú kúpiť v obchode po celý rok. Pre ľudské zdravie je však dôležité orientovať sa podľa prírody. To znamená, že človek by sa mal prispôsobovať klimatickým podmienkam, v ktorých žije. Mal by konzumovať také potraviny, ktoré sa pestujú čím bližšie k prostrediu, v ktorom žije a jesť to, čo práve rastie a dozrieva. Od júla do septembra je obdobie neskorého leta. Citlivejšia je slezina, pankreas a žalúdok. V tomto období uprednostňujeme varenie vo vode a pridávame na tanier viac sladkých chutí. Dozrieva obilie a na poliach prevláda žltá farba. Z obilnín najviac zaraďujeme pšeno. Zo zeleniny tekvicu, mrkvu, kapustu, kel, všetky druhy redkvičiek a repy, turín, brokolicu, paštrnák a pod. Nielen zelenina, ale i ovocie má veľmi dobrú sladkú chuť. Preto sa snažíme vôbec nepoužívať cukor, pretože jeho konzumácia je práve v tomto období veľmi problematická, hlavne pre pankreas.
Kľúčové slová: neskoré leto, rady
Keywords: late summer, recommendations
(Podľa: Lužná, Dagmar: Makrobiotické nedělní vaření. ANAG, 2005)
Kľúčové slová: neskoré leto, rady
Keywords: late summer, recommendations
(Podľa: Lužná, Dagmar: Makrobiotické nedělní vaření. ANAG, 2005)
0 Comments:
Zverejnenie komentára
<< Home