Keď začíname..
Zmena stravovacích zvyklostí spôsobí zásadnú zmenu v našom živote. Treba sa na ňu pripraviť psychicky, každý ju prežíva individuálne a musí nájsť vlastný spôsob.
Rady na začiatok vyberám zo skúseností dlhoročnej známej makrobiotičky Ing. Jarmily Průchovej:
- Na začiatku treba výrazne obmedziť soľ, pečené a vyprážané jedlá
- Ku každému jedlu začať konzumovať trocha tepelne spracovanej zeleniny
- Vylúčiť cukor a všetky jedlá i nápoje sladené cukrom, čokoládu. Vystríhať sa i mliečnej laktózy a ovocnej fruktózy, ani med sa neodporúča pre vysoký obsah sacharózy. V malom množstve (2-3 lyžičky týždenne) použijeme slad napr. jačmenný. Najlepším zdrojom sladkej chuti je glukóza pochádzajúca z obilných a zeleninových polysacharidov.
- Vylúčiť ostré tropické a subtropické korenie. Má veľkú expanzívnu silu. Uvoľňuje a oslabuje orgány.
- Vylúčiť údeniny, umelé a stužené pokrmové tuky, umelé sladidlá, zrnkovú kávu, priemyselne vyrábaný ocot, chemické prísady, stužovadlá, ochucovadlá, konzervačné prostriedky, potraviny spracované priemyselne
- Vylúčiť orechy pochádzajúce z trópov, tropické a subtropické plodiny – zemiaky, baklažán, paradajky, špenát, repu-cukrovku, artyčoky, avocado, špargľa atď. Všetky potraviny, ktoré prijímame by mali mať určitý pomer sodíka a draslíka, ktorý je ľudský organizmus najpriaznivejší. V uvedených zeleninách je draslík vo veľkej prevahe a tieto zeleniny ochromujú činnosť buniek. Predovšetkým sa to týka vylučovacích orgánov, vznikajú problémy s obličkami.
- Vylúčiť čaje a odvary, ktoré sú aromatické, povzbudzujúce a dráždivé
Do denného jedálneho lístka zaradiť aspoň malú porciu prirodzene kvasených zelenín (kyslú kapustu alebo rovnakým spôsobom krátkodobo kvasený iný druh zeleniny) - Namiesto múčnych pokrmov na prechodný čas konzumovať vločkové kaše, tepelne upravené, ale bez mlieka, na slano a so zeleninovou prílohou
- Denne zaraďovať malú porciu strukovín ako doplnok stravy
- Čierny chlieb jesť v obmedzenom množstve
- Vyhýbať sa bielej múke a výrobkom z nej, tiež rafinovaným obilninám. Majú veľký nedostatok vitamínov, minerálnych látok, bielkovín, sú umelo pripravené a neobsahujú mikroelementy na to, aby boli dobre strávené
- Vylúčiť mlieko, mliečne výrobky a živočíšne tuky. Mlieko vynecháme vo všetkých formách, i jogurt, kefír, tvaroh, syry. Obsahujú problematickú laktózu, zahlieňujú a majú v sebe koncentrované škodlivé látky. Navyše obsahujú soľ.
- Namiesto mäsa cicavcov konzumovať v malých množstvách hydinu a ryby
- Základom stravy musia byť obilné zrná – ryža Natural, krúpy, pšenica, lúpaný ovos, raž, pohánka a pšeno.
- Chuť pokrmov by mala byť jemná, nie slaná. Pri obilnej diéte soľ spôsobuje veľký úbytok hmotnosti, sklerózu tepien a z hľadiska psychologického prísnosť, extrémnu rigiditu, neohybnosť. Soľ má len podčiarknuť pôvodnú chuť jednotlivých potravín.
- Jedenie je obrad a preto sa na jedlo musíme sústrediť, jesť v pokoji, maximálne prežúvať. Je lepšie nejesť ako jesť v chvate alebo v napätí
- Počas jedla nepiť
- Nepiť veľa odrazu, ani piť studené nápoje
- Jesť by sme mali pravidelne, každý deň
- Nejesť pred spaním aspoň 2-3 hodiny, ani skoro ráno
Makrobiotika predkladá štandardný obilný režim, ale každý si sám v priebehu času upraví svoj individuálny. Úspech makrobiotického stravovania je závislý na tom, ako postupne zvládneme hodnotenie potravín z hľadiska energií JIN (odstredivá sila, expanzia, kratšie vlny, vysoká frekvencia, elektrón, N, K, Ca, O, P..) – JANG (dostredivá sila, kontrakcia, dlhšie vlny, nízka frekvencia, protón, C, H, Na, As, Mg..). Doterajšie neúspechy a problémy ostatných vyživovacích systémov spočívajú v tom, že sa zaoberali len kvantitou energie a laboratórne zistenými hodnotami. Nepracovali s tým najdôležitejším – s kvalitou energie.
Kľúčové slová: teória, rady
Keywords: theory, recommendations
(Podľa: Průchová, Jarmila: Makrobiotika, zázrak či liek? BURZA, Košice 1990)
0 Comments:
Zverejnenie komentára
<< Home