Makrobiotika

Rešpektovanie poriadku vo vesmíre, harmonická strava a jej vplyv na ľudské zdravie.

utorok, septembra 26, 2006

Prechod z leta cez jeseň do zimy

  • Postupne zmenšovať podiel zeleniny, pridávať obilie, podľa možnosti a kondície: obilie 60-70%
  • Postupne vynechávať hrach a fazuľu, prejsť na šošovicu a fazuľu Azuki.
  • Postupne obmedzovať krúpy a raž, pridávať pšenicu, ovos a pšeno. Kto má rád pohánku a dobre ju znáša, môže ju konzumovať.
  • Jesť menej Amasaké
  • Vynechať kukuricu, nahradiť ju ryžou a ovsom
  • Vynechať syr Tofu a prejsť na syr Natto alebo Tempeh.
  • Znižovať dávky zelenej vňate, sčasti ich nahradiť sušenými vňaťami (pridávame do jedál dve minúty pred dovarením).
  • Do Miso-polievky možno občas pridať obilie – ryžu, pšeno, ovos, pšenicu. Striedame.
  • V daždivých dňoch variť suchšie obilie.Obilie a ryžu občas namiesto namáčania nasucho pražiť (pražíme na strednom plameni, ľahko miešame, tak dlho, až zrná voňajú a začnú meniť farbu).
  • Prejsť na neskoré jesenné a zimné druhy zeleniny.
  • Konzumovať menej sparených a blanšírovaných zeleninových šalátov a častejšie podávať dlhodobo alebo krátkodobo kvasené pickles.
  • Častejšie pripravovať zeleninu dlhodobým varom.
  • Občas možno pripraviť obilie alebo zeleninu v rúre. K zmenám v stravovaní pristupujeme postupne, ale v prípade vážnej choroby je najlepšie začať hneď.
Kľúčové slová: jeseň, zima, rady
Keywords: autumn, winter, recommendations

(Podľa: Průchová, Jarmila: Makrobiotika, zázrak či liek? BURZA, Košice 1990)
AddThis Social Bookmark Button
posted by Alena @ 16:04