Prechod z leta cez jeseň do zimy
- Postupne zmenšovať podiel zeleniny, pridávať obilie, podľa možnosti a kondície: obilie 60-70%
- Postupne vynechávať hrach a fazuľu, prejsť na šošovicu a fazuľu Azuki.
- Postupne obmedzovať krúpy a raž, pridávať pšenicu, ovos a pšeno. Kto má rád pohánku a dobre ju znáša, môže ju konzumovať.
- Jesť menej Amasaké
- Vynechať kukuricu, nahradiť ju ryžou a ovsom
- Vynechať syr Tofu a prejsť na syr Natto alebo Tempeh.
- Znižovať dávky zelenej vňate, sčasti ich nahradiť sušenými vňaťami (pridávame do jedál dve minúty pred dovarením).
- Do Miso-polievky možno občas pridať obilie – ryžu, pšeno, ovos, pšenicu. Striedame.
- V daždivých dňoch variť suchšie obilie.Obilie a ryžu občas namiesto namáčania nasucho pražiť (pražíme na strednom plameni, ľahko miešame, tak dlho, až zrná voňajú a začnú meniť farbu).
- Prejsť na neskoré jesenné a zimné druhy zeleniny.
- Konzumovať menej sparených a blanšírovaných zeleninových šalátov a častejšie podávať dlhodobo alebo krátkodobo kvasené pickles.
- Častejšie pripravovať zeleninu dlhodobým varom.
- Občas možno pripraviť obilie alebo zeleninu v rúre. K zmenám v stravovaní pristupujeme postupne, ale v prípade vážnej choroby je najlepšie začať hneď.
Keywords: autumn, winter, recommendations
(Podľa: Průchová, Jarmila: Makrobiotika, zázrak či liek? BURZA, Košice 1990)
0 Comments:
Zverejnenie komentára
<< Home